ODRŽANA DRUGA REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE BRATUNAC

Glavna slika

U Bratuncu je danas održana druga redovna sjednica Skupštine opštine na kojoj je doneseno više odluka, koje se odnose na uređenje infrastrukture, te usklađivanje ranije donesenih odluka sa zakonom. Skupštinska većina, koju čini 16 od ukupno 25 odbornika, potvrdila je dobru saradnju sa načelnikom opštine Srđanom Rankićem i efikasnim četvoročasovnim radom, usvojila 44 predložene tačke dnevnog reda.

Odbornici su prihvatili inicijativu za promjenu naziva Drinske ulice u Ulicu „9.januar“. Svi prisutni srpski odbornici, njih 20, podržalo je Odluku o pristupanju izmjene i dopune Regulacionog plana na lokalitetu Lamele gdje je, kako je obrazložio načelnik Rankić, predviđena izgradnja Sabornog Spomen-hrama za srpske žrtve u srednjem Podrinju u XX vijeku.

Na današnjoj sjednici donesena je i Odluka o prihvatanju inicijative o bratimljenju i uspostavljanju saradnje između opština Bratunac i Ljubovija.

Skupština je usvojila Odluku o imenovanju stalnih radnih skupštinskih tijela, zatim Odluku o visini vrijednosti nepokretnosti na području opštine Bratunac po zonama radi utvrđivanja poreza na nepokretnosti u 2021.godini, kao i 4 odluke koje se odnose na lokalna komunalna preduzeća „Rad“ i „Gradska čistoća“.

Na sjednici je usvojena Odluka o prosječnoj građevinskoj cijeni jednog metra kvadratnog korisnog stambenog i poslovnog prostora iz prethodne godine, te Odluka o određivanju radnog vremena trgovinskih i zanatsko-preduzetničkih radnji na području opštine Bratunac. Ovom odlukom zabranjuje se rad nedjeljom trgovinskim i zanatsko-preduzetničkim radnjama, osim trgovinama na malo cvijećem i trgovinama na malo pogrebnom opremom u vremenu od 7 do 15 časova. Odbornici su prihvatili inicijativu načelnika Rankića koja se odnosi na promjenu simbola opštine Bratunac i usvojili Odluku o imenovanju komisije za raspisivanje javnog konkursa za izradu idejnog rješenja i sprovođenje ostalih aktivnosti vezanih za izmjenu simbola ove opštine. Skupština je usvojila odluke o izmjenama i dopunama odluka o komunalnim i opštinskim administrativnim taksama. Na sjednici je imenovana komisija za izbor i imenovanje sekretara Skupštine opštine po javnom konkursu, te usvojene odluke o razrješenju upravnih odbora i imenovanju vršilaca dužnosti tih odbora u javnim ustanovama, čiji je osnivač Opština Bratunac. Odbornici su, bez rasprave, usvojili predložene odluke o utvrđivanju opšteg interesa radi provođenja postupka eksproprijacije u KO Bratunac, zatim o pristupanju izmjene i dopune Regulacionog plana,te raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora i članova upravnih odbora javnih ustanova čiji je osnivač Opština. Skupština je usvojila i predloženu odluku o imenovanju Komisije za sprovođenje postupka po javnom konkursu. Na sjednici Skupštine prihvaćeni su predloženi programi o načinu korištenja novčanih sredstava prikupljenih na osnovu prihoda od posebnih vodnih naknada u 2021.godini, kao i korištenja prihoda od posebnih namjena za šume u ovoj godini. Odbornici su usvojili i ovogodišnji program sanacije i održavanja lokalnih puteva na području ove opštine, te programe za 2021.godinu koji se odnose na uređenje građevinskog zemljišta i zajedničku komunalnu potrešnju. Tokom druge redovne sjednice Skupštine usvojeni su izvještaji oradu nadležnog Pravobranilaštva Republike Srpske za prošlu godinu, te izvještaji o radu načelnika opštine, Opštinske uprave i izvršenju Budžeta opštine za 2020.godinu. Usvojene su i sledeće odluke: Odluka o osnivanju Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Bratunac, Odluka o organizovanju i usklađivanju poslovanja Doma zdravlja i Odluka o imenovanju Komisije za nazive neimenovanih ulica. Skupština je na današnjoj sjednici usvojila i Plan opštine Bratunac za izmirenje obaveza prenesenih iz prethodnog perioda, te usvojila odluke o razrješenju i imenovanju mrtvozornika u Domu zdravlja.