OSNOVCI SA PALA POSJETILI BRATUNAC

Glavna slika

Učenici osmog razreda iz Osnovne škole "Pale" iz Pala, njih 80, danas su posjetili spomen-sobu u Bratuncu i odali počast poginulim srpskim borcima ove opštine.

Načelnik opštine Lazar Prodanović pozdravio je dolazak učenika, koje je tom prilikom upoznao sa činjenicom da je Bratunac opština koja je imala jedan od najvećih procenata nastradalih u prethodnom ratu. Istakao je važnost toga da se u nastavnim programima adekvatno prikazuje ova problematika, jer su u istoriji uvijek prisutna nastojanja, odnosno tendencije da se na neki način optuži samo jedna strana.

- Narod koji ne pamti i ne poštuje svoje sugrađane koji su uložili živote u nastanak Republike Srpske nema perspektive. Izuzetno je važno usaditi osjećaj poštovanja prema žrtvama, posebno kroz nastavne programe i obrazovne institucije. Vodimo računa o tome da učenici kroz istorijski čas i različita prisustva budu na centralnom spomen-obilježju na pravoslavnom groblju kako bi se upoznali sa istorijom tragičnih ratnih sukoba. Bilo bi nam drago da učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Republike Srpske prisustvuju centralnom obilježavanju stradanja Srba Srednjeg Podrinja i Birča, koje će ove godine biti organizovano 6. jula - istakao je Prodanović.

Nakon obilaska spomen-sobe , učenici su posjetili i spomen-krst u Kravici, selu koje je uz Bjelovac, najviše nastradalo u proteklom ratu na području ove opštine.