PREDSTAVNICI DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U BIH I AMBASADA DRŽAVA ČLANICA NA GRADSKOM GROBLjU U BRATUNCU POLOŽILI CVIJEĆE NEVINIM CIVILNIM ŽRTVAMA RATA

Glavna slika

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Adebajo Babajide danas je na Gradskom groblju u Bratuncu položio cvijeće i odao počast nevinim, civilnim žrtvama iz proteklog rata. Sa njim u pratnji to su učinili i izaslanici ambasada država članica Evropske unije u BiH: Španije, Rumunije, Češke, Slovenije i Grčke.

Prije obilaska groblja i polaganja vijenca oni su posjetili Opštinu Bratunac gdje su se sastali sa načelnikom Lazarom Prodanovićem, koji je izrazio zadovoljstvo ovom posjetom, navodeći da nikada više predstavnika država članica EU u jednom danu nije posjetilo ovu opštinu.

Načelnik je delegaciju upoznao sa problemima sa kojima se opština suočava, ali i sa aktivnostima koje se provode na prevazilaženju istih.

- Posjetu smatram izuzetno značajnom. Sa ovog sastanka se šalje pozitivna poruka. Drago mi je što će predstavnici EU odati počast svim nevinim civilnim žrtvama rata. Prošlost jeste tragična, ali treba da gradimo bolju budućnost. Krećemo se dalje ka razvojnim projektima i na tom putu očekujemo značajnu podršku Evropske unije - rekao je Prodanović.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Adebajo Babajide i izaslanici država članica zahvalili su na prijemu i poručili da je važno poštovanje svih nevinih žrtava rata i rad na pomirenju kao uslov za bolji život ljudi u zemlji.