PREMIJER VIŠKOVIĆ POSJETIO OPŠTINU BRATUNAC

Glavna slika

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas sa načelnikom opštine Bratunac Srđanom Rankićem. Na sastanku je ocijenjeno da je Bratunac jedna od značajnijih opština regije Birač i da zaslužuje pažnju i pomoć Vlade RS.

Načelnik Rankić upoznao je premijera Viškovića sa trenutnim privrednim ambijentom u Bratuncu, rekavši da je zatražio pomoć od Vlade RS, kako bi se poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije opštine Bratunac nadoknadila šteta, koju su u proteklom periodu pretrpjeli zbog vremenskih nepogoda.

-Mi smo ovdje uradili popis štete. Zatražio sam pomoć, kako bismo bar djelimično sanirali štetu koju su pretrpjeli poljoprivredni proizvođači, ne greškom Opštine Bratunac ili Vlade RS, nego greškom komande EUFOR-a, čija je letjelica najavila prelet iz Tuzle do Bratunca, tako da "Protivgradna preventiva Republike Srpske", nije mogla djelovati na ovom području. Ogromna je materijalna šteta i ja ću insistirati kod međunarodnih institucija da se izvrši određeno obeštećenje, izjavio je Rankić.

Premijer Višković je odgovorio na zahtjev načelnika Rankića, te je u obraćanju medijima rekao da će Vlada Srpske u skladu sa njihovim mogućnostima pomoći poljoprivrednim proizvođačima na području opštine Bratunac, kako bi se jednim dijelom sanirala šteta koja je načinjena.

-Dodijelićemo određenu novčanu pomoć tim ljudima. Ona će se kretati po dulumu zasađenih malinjaka. Pomoći ćemo koliko možemo, kako bismo obeštetili oštećene, istakao je premijer Višković.

Višković je ukazao da Vlada, unazad nekoliko godina sufinansira sa 50 % osiguranje poljoprivrednih usjeva, te je poručio svim poljoprivrednicima, da poučeni ovim iskustvom, osiguraju usjeve, kako bi putem osiguravajućih kuća naplatili štete. Naveo je još da Vlada RS sa 30% sufinansira projekte u poljoprivrednoj proizvodnji, koji između ostalog podrazumijevaju protivgradnu zaštitu, navodnjavanje i sve što doprinosi uspješnijoj i produktivnijoj poljoprivrednoj proizvodnji.

-Ako neko želi ozbiljno da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, onda mora naći snage i načina da iskoristi pomoć Vlade u sufinansiranju i osiguravanju projekata, kako njihova proizvodnja ne bi bila ugrožena mrazom, sušom ili gradom, izjavio je premijer Višković.

Na sastanku su još razgovarali i o projektima, koji su od važnosti za kompletnu regiju Birač i srednje Podrinje, a tiču se prve slobodne zone u Republici Srpskoj, koja će biti smještena na lokalitetu Bratunca, odnosno mosta "Bratoljub" .

-Odradili smo mnoge poslove u cilju realizacije prve slobodne zone. Uključena je Vlada Republike Srpske, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo privrede i preduzetništva. Taj projekat ubrzano radimo i naša očekivanja su da do kraja ove godine budu prvi privredni subjekti na tom lokalitetu, ocijenio je Rankić nakon razgovora sa premijerom.

Rankić je dodao da su razgovarali i o projektu obilaznice, koja povezuje magistralni put Konjević Polje, preko Bratunca, do graničnog prelaza "Bratoljub". Govorili su i o infrastrukturnim projektima, za koje je Vlada najavila da će za opštine i gradove u Srpskoj izdvojiti sredstva.

Na kraju sastanka načelnik Rankić zahvalio se premijeru na posjeti i kompletnoj podršci koju je do sada pružio opštini Bratunac.