PROMOCIJA NARODNIH NOŠNjI I GASTRO PONUDE PODRINjA

Glavna slika

Udruženje žena „Maja“ Kravica u sklopu manifestacije Sajma „Dani maline Bratunac 2023“ i projekta ''Podrška u očuvanje tradicije, kulture i običaja u opštini Bratunac'' koji je podržan od Opština Bratunac organizuje nekoliko aktivnosti kao što je '' DEFILE NARODNIH NOŠNjI SREDNjEG PODRINjA'' i ''PREZENTACIJA GASTRO PONUDE REGIJE BIRAČ''.

Dugogodišnjim radom udruženja na programima očuvanja tradicije i kulture došli smo do saznanja da svi žele da očuvaju svoju tradiciju i običaje kako bi ih prenjeli na buduća pokoljenja i sačuvali od zaborava. Mnogi čuvaju starine od svojih članova porodice kao što su odjevni predmeti, nošnje, haljine, suknje, bluze a koje su stare po 100 godina. Rađene su mnoge replike odjevnih predmeta za svoja mlađe članove porodice koji su članovi folkornih sekcija, iskoristili kao jedan od načina čuvanja tradicija i kulture svakog naroda. Planirani defile narodnih nošnji i urađenih replika želimo da prikažemo široj javnosti na sajmu Dani maline u 09.06.2023. godine u 16 časova.

Pozivamo sve zainteresovane koji imaju sačuvane narodne nošnje ili urađene replike a žele da promovišu svoju starinu kroz defile narodnih nošnji da nam se jave do 31.05.2023.godine za dalje instrukcije.

Kroz aktivnost ''Promocija gastro ponude regije Birač'' koja će se održati prvog dana sajma malina, 09.06.2023. godine , biće organizovana degustacija starih tradicionalnih jela koja se mogu koristiti kao zdrava hrana u turističkoj ponudi,te će se upoznati šira javnost o umjeću i ponudi žena u gastonomiji u našoj zajednici. Planirano je angažovanje 10 žena, domaćica koje znaju spremti tradicionalna jela. Žene će dobiti materijal za spremanje jela. Spremljena jela ćemo servirati na štand udruženja i posluživati posjetiocima sajma.

Ukoliko neka od žena želi da predstavi svoj kulinarski specijalitet može da se javiti do 31.05.2023.godine za dalje instrukcije.

Tokom trajanja sajma , oba dana, biće organizovana radionica veza za sve zainteresovane, koji nam se mogu pridružiti.

Ovim aktivnostima želimo promovisati tradiciju i običaje svih građana i krajeva koji žele da iste otrgnu od zaborava.

Učešće mogu uzeti i udrženja koja su prijavila učešće na sajmu a žele da učestvuju i ovim aktivnostima.

Svi zainteresovani, prijave mogu izvršiti do 31.05.2023. godine na e-mail adresu: uzmajakravica@gmail.com ili na broj telefona 065 950 583