REKONSTRUKCIJA SPOMEN KOMPLEKSA U KRAVICI

Glavna slika

Juče su predstavnici opštine Bratunac, na čelu sa Načelnikom opštine i predstavnicima Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove obišli radove na rekonstrukciji centralnog spomen obilježja u Kravici. Radovi na ovom projektu se odvijaju predviđenom dinamikom, tako da će kompleks biti u završnoj fazi do dana obilježavanja stradanja kravičkih žrtava u januaru 2023. godine, nakon čega će biti dovršeni i preostali završni radovi na ovom kompleksu.

Sredstva za rekonstrukciju ovog spomenika u iznosu od 90.000,00 KM obezbjedila je Vlada Republike Srpske, dok  opština Bratunac participira u ovom projektu sa 5.000,00 KM.

Spomen kompleks u Kravici koncipiran je kao otvoreni amfiteatar sa pločnikom i parkovskim zelenilom, te  mermerno-betonskim krstom visine 5.5 metara koji je kao simbol stradanja, centralno pozicioniran u sredini kompleksa.

Podsjećamo, spomenik je izgrađen u znak sjećanja i zahvalnosti na 3.267 srpskih žrtava stradalih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja regije Birač, te na stradale Srbe iz srednjeg Podrinja u Drugom svjetskom ratu, što ukupno čini preko 10.000 srpskih žrtava sa ovog područja.