SAOPŠTENjE ZA JAVNOST (02.08.2024.G.)

Glavna slika

Od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske - Policijske stanice Bratunac obavješteni smo da se dana 31.07.2024. godine dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj je učestovalo motorno vozilo marke "Tojota" registarskih oznaka K31-E-341, vlasništvo SO Bratunac. Informisani smo da dolaskom policiskih službenika na lice mjesta nije zatečen vozač, da su policijski službenici izvršili mjere i radnje u skladu sa nadležnostima koje imaju, te da su tom prilikom izvršili uviđaj saobraćajne nezgode.

S obzirom na to da je vozilo koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi vlasništvo opštine Bratunac, potrebno je obavjestiti javnost o okolnostima ovog događaja i o statusu predmetnog vozila.

Vozilo marke "Tojota Hiluks" registarskih oznaka K31-E-341 je ugovorom broj 02-020-121/23 od 28.02.2023. godine ustupljeno na korišćenje DOO "Malina Bratunac". Ugovor o ustupanju su potpisali zamjenik načelnika opštine Bratunac Branislav Trišić, koji je tada obavljao dužnost načelnika opštine i direktorica Društva Bojana Varagić. Vozilo je dato preduzeću na korišćenje na period od 5 godina. Ugovorom je definisano da će se vozilo koristiti isključivo za potrebe rada DOO "Malina Bratunac", da će sa istim korisnik postupati brižljivo, sa pažnjom dobrog domaćina, čuvati ga od oštećenja i održavati u ispravnom stanju.

Odmah po saznanju za saobraćajnu nezgodu od DOO "Malina Bratunac" zatražena je informacija o ovom događaju, odnosno o tome ko je upravljao vozilom u vrijeme saobraćajne nezgode i u koju svrhu se isto koristilo u momentu kada je nezgoda nastupila. Tražene informacije nismo dobili do momenta objave ovog saopštenja.

Ukoliko je došlo do zloupotrebe predmetnog vozila od strane pojedinaca zaposlenih u DOO "Malina Bratunac", odnosno korišćenja vozila u privatne svrhe, što je rezultiralo njegovim oštećenjem, opština Bratunac će preduzeti mjere i radnje u cilju sankcionisanja takvog ponašanja i naknade štete nastale na vozilu.

Dalji koraci biće preduzeti u skladu sa sprovedenom istragom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena.

Napominjemo, na čelu DOO "Malina-Bratunac" nalazi se kadar Ujedinjene Srpske. Odbornici ove partije u Skupštini opštine Bratunac nisu glasali za usvajanje Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju DOO "Malina Bratunac". Predlagač ovih izmjena i dopuna bio je načelnik opština i njihov cilj je bio uvođenje reda u ovom preduzeću kada je u pitanju imenovanje lica koje će obavljati dužnosti direktora za vrijeme njegove duže odsutnosti. Uzimajući u obzir nedavna dešavanja i sumnju na zloupotrebu imovine preduzeća, odnosno korišćenja iste u privatne svrhe, postaje jasno šta se krije iza odbijanja ovih odbornika da glasaju za predložene izmjene i dopune.

Na kraju ćemo se osvrnuti na objavu opozvanog načelnika opštine Srđana Rankića, koji je povodom ovog događaja na svojoj Fejsbuk stranici napisao da se događaj pokušava sakriti od očiju javnosti i da načelnik Lazar Prodanović od opštinskog novca asfaltira sokake nedaleko od svoje vikendice.

Lazar Prodanović nikada nije koristio javni novac i službena vozila u privatne svrhe. Ukoliko o tome posjeduje dokaz neka sa istim izađe u javnost. To se ne može reći za bivšeg načelnika, koji je službeno vozilo, neprimjereno skupo plaćeno za ovako siromašnu opštinu kontinuirano koristio u privatne svrhe. Uostalom, o tome ko je zloupotrebljavao javnu imovinu i novac dovoljno govori velelepno blještavo zdanje u Fakovićima.