SAOPŠTENjE ZA JAVNOST (02.12.2022.G.)

Glavna slika

Nakon višemjesečne agonije i političkih previranja, koji su u konačnici dobili i svoj sudski epilog, 30.11.2022. godine izvršena je primopredaja dužnosti Načelnika opštine Bratunac, između,  na referendumu opozvanog načelnika g-dina Srđana Rankića i zamjenika načelnika opštine g-dina Branislava Trišića, koji će ovu dužnost obavljati do prijevremenih izbora za Načelnika opštine koji će se održati početkom naredne godine.

Uvidom u finansijsko poslovnu dokumentaciju opštinske uprave evidentno je da je dosadašnja administracija na čelu sa bivšim načelnikom dovela cijelu opštinsku upravu, javna preduzeća i druge službe na sam rub egzistencije, a po prvi put u istoriji opštine dovedene  su u pitanje i plate zaposlenih u javnoj upravi i preduzećima.

Kako bi javnost stekla pregledniju sliku o stanju finansija u opštini Bratunac ovdje ćemo iznijeti nekoliko podataka o tome kako stoje finansije naše lokalne uprave.

Zaključno sa 30.11.2022. godine ukupan dug Opštine Bratunac iznosi 1 484 035,00 KM, od čega je dug prema dobavljačima 846 708,94 KM.

Danom preuzimanja dužnosti načelnika opštine, g-din Branislav Trišić je u koordinaciji sa opštinskim  službama obezbjedio isplatu zaostale plate za oktobar mjesec radnicima opštinske uprave i jednom dijelu javnih preduzeća i ustanova u našoj opštini, a preostali deo zaostalih plata i ostatku javnih ustanova i preduzeća biće realizovan u narednim danima nakon finansijske konsolidacije opštinske kase.

Pored plata budžetskim korisnicima potraživanja prema opštini pritišću i prispjele neizmirene obaveze u okviru kreditnog zaduženja kojim je prethodna administracija zadužila građane naše opštine, a da pri tome sredstva iz ove namjene još uvijek nisu počela da se realizuju za potrebe izgradnje industrijsko-poslovne zone ''Pobrđe'' koja je označena kao okosnica ekonomskog razvoja naše opštine.

Uzrok za ovakvo nedomaćinsko ophođenje prema sredstvima građana opštine Bratunac, proizilazi uglavnom od prekomjernog i nepotrebnog zapošljavanja radnika u opštinsku upravu i javna preduzeća, kao i neracionalnog i nerealnog plana javnih nabavki i drugih izdataka opštine Bratunac za protekle dvije godine. Napominjemo da je u protekle dvije godine prethodna administracija u opštinsku upravu i druga javna preduzeća zaposlila preko 25 novih radnika čije je zaposlenje u najmanju ruku bilo neopravdano i nepotrebno.

Kako bi se  funkcionisanje opštinske uprave nastavilo neometanim tokom u narednom periodu neophodno je sprovesti hitnu konsolidaciju i racionalizaciju utroška sredstava, počevši od ograničenja upotrebe službenih vozila, troškova reprezentacije, revidiranje fiktivnih ugovora o radu i o djelu, kontrola službenih putovanja i slično, te pripremiti detaljan i realan rebalans budžeta kako bi se kalendarska godina privela kraju i pripremio teren za izradu i usvajanje budžeta opštine za 2023. godinu, koji bi trebao da ima pored socijalnih i značajne razvojne komponente a sve u cilju izlaska iz finansijske krize u koju nas je uvuklo prethodno rukovodstvo, te obezbjeđenje preduslova za ostvarenje ekonomskog napretka naše opštine.

 

Tekst saopštenja možete pogledati i preuzeti OVDJE.

 

FOTO: UPSMedia