SUD UTVRDIO NIŠTAVOST UGOVORA O DODJELI U ZAKUPU ZEMLjIŠTA NA LOKALITETU "CIGLANA"

Glavna slika

U februaru 2023. godine, Opštinska uprava Bratunac, obavjestila je javnost, da je posredstvom Pravobranilaštva Republike Srpske, kod Okružnog privrednog suda u Bijeljini, podnesena tužba protiv d.o.o. "ECO-PRODUCT" Srebrenica, radi utvrđivanja ništavosti Ugovora o dodjeli u zakup zemljišta u okviru industrijske zone na lokalitetu "Ciglana".

Podsjećamo, riječ je o Ugovoru koji je zaključen između opštine Bratunac kao zakupodavca, koju je zastupao tadašnji Načelnik Srđan Rankić i d.o.o. "ECO-PRODUCT" Srebrenica, kao zakupca, koje je zastupao Direktor Milovan Bojić.

Imajući u vidu činjenicu da je direktor firme, koja je zakupac zemljišta, u srodstvu sa opozvanim načelnikom opštine Srđanom Rankićem, a uzimajući u obzir način na koji je Ugovor sklopljen, javila se sumnja u zakonitost istog.

Radi se o zemljištu na lokalitetu stare Ciglane (na kojem je planirana izgradnja novog gradskog groblja), a koje je prema spornom Ugovoru dato na korišćenje na period od 20 godina bez mogućnosti jednostranog raskida u periodu od 15 godina bez pismene saglasnosti ugovornih strana.

Ugovor je potpisan bez obaveznog Mišljenja Pravobranilaštva Republike Srpske, bez saglasnosti Skupštine opštine Bratunac i bez provedenog javnog postupka kojim bi se omogućilo učestvovanje i drugih zainteresovanih strana za predmetno zemljište po identičnim uslovima.

U postupku koji je vođen kod Okružnog privrednog suda u Bijeljini, opština Bratunac uspjela je dokazati nezakonitost predmetnog Ugovora, te je na osnovu toga sud utvrdio ništavost Ugovora i obavezao tuženog d.o.o. "ECO-PRODUCT" Srebrenica da opštini Bratunac preda u posjed nepokretnost koja je nezakonitim ugovorom data u zakup.

Postupajući po žalbi tuženog, prvostepenu presudu potvrdio je i Viši privredni sud u Banja Luci.

Povodom zaključenja ovog Ugovora, opština Bratunac je protiv bivšeg načelnika Srđana Rankića podnijela krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 315. Krivičnog zakonika i krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 322. KZ.