U BRATUNCU ODRŽAN ČETVRTI FESTIVAL FOLKLORA

Glavna slika

U okviru manifestacije „Kulturno ljeto“ sinoć je na Trgu Miloša Obilića u Bratuncu održan Četvrti festival folklora koji su organizovali Dom kulture i bratunačko kulturno-umjetničko društvo „Most“, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Opštine Bratunac. Pred više od hiljadu građana nastupilo je devet kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske i Republike Srbije.

Festival je, u prisustvu predsjednika opštine Osečina Nikole Tomića,  otvorio direktor Doma kulture Radovan Petković koji je istakao da su kulturno-umjetnička društva, njegujući igru, pjesmu, običaje i tradiciju, dala veliki doprinos očuvanju srpskog identiteta i duhovnosti.

-Ovo je veče srpske kulturne baštine, stvaralaštva, tradicije, nasleđa, mladosti, zajedništva. Večerašnje druženje treba da preraste u tradiciju i da smotra folklora postane sinonim srpskog jedinstva, očuvanja identiteta i nacionalne pripadnosti, poručio je Petković.

Na prepunom bratunačkom trgu spletovima pjesama i igara nastupila su kulturno-umjetnička društva „Mladost“ iz Nove Pazove i Pecke, „Braća Nedić“ iz Osečine, „Birač“ iz Vlasenice, Folklorni ansambl „Mina i Andrej“ iz Malog Zvornika, „Azbukovica“ iz Ljubovije, „Most“ i “Kravica“ iz Bratunca i  „Sveti despot Stefan Lazarević“ iz Srebrenice.

Festival folklora u Bratuncu, nakon bogatog programa predstavljenog na gradskoj pozornici, završen je kolom koji su učesnici programa zaigrali zajedno sa građanima na Trgu Miloša Obilića.