U BRATUNCU ODRŽAN TRADICIONALNI GASTRO FESTIVAL

Glavna slika

"Malini u čast, s malinom u slast ", naziv je manifestacije koja je održana danas na Trgu Miloša Obilića u Bratuncu. Cilj je promovisati malinu kao brend Podrinja i Republike Srpske i proizvode od ovog voća, ali i promovisati stara jela seoskih domaćinstava .

Građani Bratunca, Ljubovije, Srebrenice i okolnih mjesta imali su samo riječi hvale za jela spremljena vještim rukama ovih žena, kažu da je bilo teško donijeti izbor za najbolji kolač, ali ipak glasovima građana prvo mjesto osvojila je Sara Lazić, drugo Zdravka Pajić, a treće Gordana Marković.

Šestogodišnja Una Matić, najmlađa je takmičarka gastro festivala. Ona je sa svojom bakom Đukom napravila specijalitet koji su željele podijeliti i probati sa drugima.

-Malinu smo ubrale iz svog malinjaka, tako da je sve svježe i prirodno, kolač smo spremale ja i unuka, rekla je Đuka Matić.

Manifestacija "Malini u čast, s malinom u slast" je gastro festival koji se tradicionalno održava već peti put. Organizatori su žene iz Udruženja žena "Priroda".

Za ovogodišnji gastro festival prijavilo ce 16 žena, od kojih su 4 iz Ljubovije.

-Zahvalna sam svim ženama, koje su napravile kolače i takmičile se. Sve učesnice su dobile zahvalnice i ručno rađen sapun. Za prvo mjesto obezbijedili smo blender, za drugo aparat za pravljenje palačinaka i za treće ručno rađenu torbu, rekla je Željana Pjevalica, predsjednica UŽ “Priroda“.

Istovremeno, predstavnice Udruženja žena “Maja“ predstavile su se u spremanju tradicionalne hrane, kačamaka, proje, prebranca i drugih jela, a jedini cilj je - da sačuvaju od zaborava domaću kuhinju.

Žene iz “Prirode“ i “Maje“ , promovišući jela specifična za ovaj kraj kao neizostavan dio turističke ponude našeg kraja, time, kažu, promovišu Republiku Srpsku i turizam uz rijeku Drinu .

Manifestacija “Malini u čast, s malinom u slast“ organizovana je u saradnji sa Opštinom Bratunac i Turističkom organizacijom Bratunac.