U JEŽEŠTICI SLUŽEN PARASTOS STRADALIM SRBIMA

Glavna slika

U bratunačkoj mjesnoj zajednici Ježeštici danas je služen parastos za 39 srpskih civila i vojnika koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i 161 mještanina ubijenog na tom području u Drugom svjetskom ratu. 

Nakon parastosa, koji  je  služio sveštenik Kravičke parohije Dejan Đuričić, kod spomen-obilježja  vijence su položili i odali počast  žrtvama načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić,  delegacije organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. 

Bratunački načelnik Srđan Rankić istakao je u izjavi novinarima da nema dana i pravoslavnog praznika da se u mjesnim zajednicama, opštinama i gradovima Republike Srpske ne obilježavaju parastosi.

-Evo, i danas smo u mjesnoj zajednici Ježeštica, stradalničkom kraju opštine Bratunac i srednjeg Podrinja, gdje je u proteklom ratu ubijeno 39 mještana. Na ovom području su muslimanske snage iz Srebrenice počinile pokolj, popalili kompletno selo i uništili sve, rekao je Rankić podsjećajući da se mještanima  Ježeštice isto dešavalo u Drugom svjetskom ratu, kada je 1942.godine ubijana srpska nejač, odnosno djeca, žene i starci.

-Mi obilježavamo Dan sjećanja. Sjećamo se naših poginulih, sjećamo se svih koji su ugradili svoj život u temelje Republike Srpske i u tom sjećanju moramo da čuvamo našu svetinju Republiku Srpsku i moramo da pomognemo stanovništvu na ovom području, istakao je Rankić.

To se, prema njegovim riječima,  mora činiti još više i žešće jer za sve zločine koji su počinjeni u 20.vijeku nad srpskom nejači na ovim prostorima, nikada niko nije odgovarao.

-Imamo činjenicu da određeni zločinci dobijaju priznanja i sve što ne bi trebalo da dobiju, a nikada osudu i osudu pravosudnih institucija BiH, zaključio je Rankić.