ZAPOČELA REALIZACIJA ''ANC'' PROJEKTA U OPŠTINI BRATUNAC

Glavna slika

Danas je u Bratuncu održan sastanak između predstavnika Agromediteranskog instituta u Bariju (Italija) Suzane Mandžarić, zatim predstavnika Poljoprivrednog Fakulteta Univerziteta u Banja Luci profesora Željka Vaško i saradnika, te koordinatora na ANC Projektu ispred opštine Bratunac Aleksandra Stevića. Dogovorena je dimanika realizacije aktivnosti na projektu ''Održivi ekonomski razvoj i zaštita okoliša područja s prirodnim ograničenjima u Bosni i Hercegovini, u skladu sa Acquis Communautaire'', a ona uključuje izradu Strategije ruralnog razvoja opštine Bratunac, zatim program stručnog usavršavanja relevantnih činilaca u agrarnom sektoru na području naše opštine, a u krajnjoj fazi i investiranje od strane Projekta u sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kao oblast investiranja targetirano je unapređenje i modernizacija postojeće mreže sistema za navodnjavanje, a kroz nabavku i ugradnju individualnih vodomjera i šahtova za sve korisnike ove mreže, a sve u cilju racionalizacije utroška vode za potrebe poljoprivrednih gazdinstava koja su priključena na mrežu za navodnjavanje. Na ovaj način regulisaće se kontrola utroška i naplate ove usluge, te povećati kvalitet i osigurati kontinuitet isporuke vode krajnjim korisnicima, što je od izuzetnog značaja u sušnim sezonama kao što je bila godina iza nas. Takođe ovom investicijom kompletna infrastruktura mreže za navodnjavanje biće spuštena u šahtove, te će se na ovaj način period eksploatacije navodnjavanja produžiti kroz cijelu godinu, bez zimskog konzerviranja sistema. Sredstva koja će biti obezbjeđena od strane Vlade Italije su u iznosu od oko 110.000 KM, i predstavljaju nepovratni grant našoj opštini.

Nakon radnog dijela sastanka u kome su definisane aktivnosti na ANC Projektu, V.D. načelnik opštine g-din Branislav Trišić je upriličio prijem za goste iz Italije i Banja Luke, te naglasio posvećenost i opredjeljenje Opštine Bratunac za ulaganje u agrarni sektor, što će se ogledati i kroz podršku lokalne zajednice navedenim projektnim aktivnostima.