ZVANIČNICI SRPSKE POLOŽILI VIJENAC NA CENTRALNI SPOMEN KRST U BRATUNCU

Glavna slika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i delegacija Vlade, predvođena premijerom Radovanom Viškovićem, položili su danas vijence na centralni spomen-krst na bratunačkom groblju.

Vijence su položili i ministri u Vladi Republike Srpske, srpski ministri u Savjetu ministara, delegacija predsjednika opština i poslanika u Skupštini Republike Srbije, kao i delegacije grada Zvornika, opštine Bratunac i ostalih lokalnih zajednica iz Srednjeg Podrinja.

Predsjednik Dodik je istakao da su se danas okupili da bi skrenuli pažnju na jednu istorijsku nepravdu, činjenicu koji mnogi u svjetu zanemaruju, a to je da je u zločinima koje je počinila muslimanska struktura na ovim prostorima stradalo 3.500 Srba i da za zločine nad njima niko nije odgovarao.

- Baš smo danas ovdje zato što je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija inicirano donošenje rezolucije u kojoj se pokušava ili želi da se nametne kolektivna krivica Srbima na jedan skriven način koji je veoma lukavo osmišljen, a kako bi se kroz istoriju obilježavao dan navodnog genocida u Srebrenice, a to naravno ne podrazumjeva činjenicu stradanja Srba na ovim prostorima - istakao je Dodik.

Nakon odavanja počasti srpskim žrtvama, u Srebrenici je održana sjednica Vlade Republike Srpske. Predsjednik Vlade Radovan Višković rekao je da će Vlada u narednih 30 dana sačiniti sporazum o mirnom razdruživanju koji će uputiti Federaciji BiH.

- Ne želimo sukobe. Ovo nije secesija, mirno razdruživanje nije secesija. Ako nas neko smatra genocidnim narodom, nema razloga za suživot - poručio je premijer Srpske.

Višković je rekao da je na sjednici razmatrana aktuelna situacija o rezoluciji o Srebrenici koja će danas biti razmatrana u Generalnoj skupštini UN.

On je istakao da se danas u Generalnoj skupštini UN pokušava nametnuti teza o “genocidu u Srebrenici”.

- Danas se pokušava u UN da kreira rezoluciju o navodnom genocidu koji su počinili Srbi i da već od sutra budemo, kako to kažu u FBiH, “genocidan narod”. Mi odbacujemo takvu tezu i nikada to nećemo prihvatiti - rekao je Višković.