ОПШТИ ПОДАЦИ

Територија општине Братунац се налази у источном дијелу Босне и Херцеговине, као дио Републике Српске, а простире се на преко 293km² између сусједних општина: Сребренице на југозападу, Милића на сјеверозападу и Зворника на сјеверу. Ријека Дрина формира границу општине Братунац са Србијом (општине Љубовија и Бајина Башта) у дужини од 68km.

Сам град је удаљен 3km од граничног прелаза са СР Србијом, те 140km од Сарајева, 100km од Бијељине и Тузле, те 210km од Београда.

Путна инфраструктура је рађена континуирано према свим дијеловима општине, а у посљедње вријеме се пуно ради на поправљању квалитета мреже и отварању нових путних праваца.

Подручје општине обухвата један велики равничарски појас на лијевој обали ријеке Дрине, надморске висине 174m, док је унутрашњости општине брдски појас надморске висине од 300m и више.

Поред ријеке Дрине као највећег хидропотенцијала, територију општине пресијеца велики број малих ријека и то: Крижевица, Глоговачка, Сашка, Слапашничка, Лозничка, Грабовачка, Факовићка, Кравичка, Бљечевска, Јежестичка, Раковачка, Тегарска ријека, Јадар и Шимуна. Ово природно богатство општина је искористила путем захвата воде из ријеке Дрине за дугорочно снабдјевање града са питком водом.

Брз ток ријеке Дрине пружа могућност организовања сплаварења,што је општина Братунац искористила у промовисању овог туристичког потенцијала, организујући већ пет година за редом манифестацију „Дрински слалом“ која  окупља учеснике из свих крајева БиХ и сусједних држава.

Клима је умјерено-континентална са топлим љетима и хладним зимама, средња годишња температура је 7 C°, средње годишње падавине су око 1000mm, а средњи број дана под сњежним покривачем не прелазе 40 дана.

Повољна клима, надморска висина, хидропотенцијал и традиција су озбиљне предиспозиције да пољопривредна производња постане носилац развоја општине и то како у кратком, тако и у дужем временском периоду уз релативно мала инвестициона улагања.

Подручје општине је покривено са 17.881 хектара шуме. Од овог износа је 12.618 хектара у државном власништву, односно 70,6% од укупних површина.

Општина Братунац се убраја у средње насељене општине са око 21 000 становника у 27m3,док је по попису из 1991. године на подручју општине живјело 33.575 становника.

Становништво је већим дијелом запослено у приватном сектору и државним институцијама.

Образовање  на подручју општине се одвија у једној предшколској установи, три основне школе са подручним одјељењима и једном средњошколском центру.

Дом здравља задовољава потребе грађана, а реформа здравства ће свакако допринијети пружању још већег квалитета ове врсте услуга.

Спортске активности се одржавају у културно,спортском и рекреационом центру, док се завршетак радова на Дому културе у коме ће грађани моћи задовољити своје културне потребе, предвиђа у првој половини 2012. године.