DELEGACIJA OPŠTINE BRATUNAC BORAVILA U RADNOJ POSJETI U AMBASADI ITALIJE U BiH

Glavna slika

Juče je u posjeti Ambasadi Republike Italije u Bosni i Hercegovini boravila zvanična delegacija Opštine Bratunac na čelu sa Načelnikom opštine g-dinom Lazarom Prodanovićem. Načelnika Prodanovića i saradnike primila je Njegova ekselencija g-din Marko di Ruza ambasador ove zemlje, zajedno sa svojim timom.

Na početku razgovora ambasador Di Ruza čestitao je dr Prodanoviću pobjedu na nedavno održanim vanrednim izborima te izrazio uvjeravanje da će Opština Bratunac na čelu sa Lazarom Prodanovićem krenuti putem napretka i ekonomskog progresa što je od krucijalnog značaja za izazovna vremena u kojima živimo.

Prodanović je zahvalio predstavnicima diplomatskog predstavništva Italije u našoj zemlji na prijemu i spremnosti italijanske ambasade da sa Opštinom Bratunac radi na realizaciji brojnih aktivnosti i projekata u narednom periodu.

Dogovorena je saradnja sa italijanskim organizacijama koje imaju započete aktivnosti na privrednom i ekonomskom uvezivanju dveju zemalja, a kao prvi korak biće prisutvo bratunačkih privrednika iz oblasti prehrambene industrije i poljoprivredne proizvodnje na radionici o unapređenju marketinških vještina u pristupu evropskom tržištu za proizvode iz naše opštine, čime će biti otvoren put za izlazak iz zapećka u kojem se trenuntno nalazi plasman jagodastog voća i prerađevina iz naše zemlje ali i iz zemalja regiona. Takođe za jesen tekuće godine dogovoreno je učešće kompanija iz drvoprerađivačkog sektora iz naše opštine na biznis konferenciji u Sarajevu koja se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Vlade Italije, gdje će se između ostalog i predstaviti potencijali za ulaganja u privredni sektor i turizam u našoj opštini.

Prodanović se zahvalio zvaničnicima Republike Italije na dosadašnjoj podršci i investicijama koje su realizovane na području opštine Bratunac, a ogledaju na podršku u razvoju poljoprivredne proizvodnje kroz razne programe, zatim direktnoj investiciji u prerađivački sektor koja za rezultat ima jednu od najvećih fabrika za toplu preradu jagodastog voća u zemlji, kao i za započete aktivnosti na ANC projektu Vlade Italije kojim će se unaprediti efikasnost eksploatacije sistema za navodnjavanje na području opštine Bratunac koja je jedina lokalna zajednica koja ima ovakvu infrastrukturu na cijeloj svojoj teritoriji.

Inače, naše kompanije i predstavnici poljoprivredne proizvodnje već nekoliko godina učestvuju na najvećem Sajmu voćarstva u Evropi (MacFrut) koji se održava u gradu Riminiju u ovoj zemlji gdje se ostvaruju brojni kontakti i načinje saradnja sa evropskim i svjetskim kompanijama.

Takođe, razgovaralo se i o kulturnoj saradnji između naše opštine i Republike Italije, a ona će najvjerovatnije biti realizovana kroz organizovanje revije italijanskog filma u organizaciji bratunačkog Doma kulture, a pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u našoj zemlji.

Prodanović je ovom prilikom uručio pozivnicu ambasadoru Di Ruzi da bude gost na Međunarodnom sajmu poljoprivrede, privrede i turizma ''Dani maline'' koji se ove godine održava 9. i 10. juna u Sportskoj dvorani u Bratuncu.