OBILjEŽENO 30. GODINA OD STRADANjA SRBA NA BOŽIĆ 1993. U KRAVICI

Glavna slika

Danas je u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici kod Bratunca služen parastos za 162 nastradalih Srba iz ovog mjesta i susjednih zaselaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih su njih 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice na pravoslavni Božić, 7. januara 1993. godine.

Nakon parastosa, položeni su vijenci kod centralnog spomen-obilježja u Kravici za 3.267 poginulih srpskih civila i boraca iz Srednjeg Podrinja i Birča.

Muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića, uz pomoć jedinica sa bratunačkog, vlaseničkog i zvorničkog područja, upale su na pravoslavni Božić 1993. godine u Kravicu, gdje su ubile 49, ranile 80 srpskih civila i vojnika.

Na Božić je selo opljačkano, a zapaljeno je 688 srpskih kuća na širem području Kravice. Uništeno je oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata.

Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini izbjegavši sigurnu smrt prelaskom u Srbiju. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete.

O zlodjelima pripadnika tzv. armije BiH govore mnogobrojni dokazi, fotografije, svjedočenja Ibrana Mustafića, Hakije Meholjića i drugih. Ni 30 godina nakon rata niko nije odgovarao za zločin u Kravici.

Parastosu su prisustvovale brojne zvanice i delgacije, među kojima su bili Predsjednik Vlade Republike Srpske g-din Radovan Višković,  Ministar vanjske trgovine u Savjetu ministara BiH g-din Staša Košarac,Potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Izaslanici Predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, kao i brojni predstavnici ostalih republičkih i lokalnih vlasti, boračkih populacija, članova udruženja proisteklih iz proteklog rata, članova porodica žrtava i brojni drugi građani iz srednjeg Podrinja.

Podsjećamo, etničko čišćenje u Srednjem Podrinju počelo je u aprilu 1992. godine uništavanjem svega što je srpsko.