ODRŽAN SASTANAK LOKALNE RADNE GRUPE ZA POTREBE ORGANIZOVANjA OBILjEŽAVANjA STRADANjA SRBA U SREDNjEM PODRINjU I BIRČU

Glavna slika

U skupštinskoj sali opštine Bratunac, održan je prvi sastanak lokalne Radne grupe za potrebe organizovanja obilježavanja stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču. Osim predstavnika Opštine Bratunac i crkvenih parohija Bratunac, Kravica i Fakovići, sastanku su prisustvovali i direktori škola, javnih ustanova i preduzeća sa područja ove opštine, te predstavnici lokalnih boračkih udruženja i mjesnih zajednica.

Lokalna radna grupa, formirana je sa zadatkom da obezbjedi sve logističko-materijalne uslove koji budu definisani na sjednicama glavnog Organizacionog odbora za obilježavanje stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču, kao i da obezbjedi što masovnije i sabornije prisustvo građana i svih članova šire društvene zajednice Bratunca i okoline na navedenom događaju.

Načelnik dr Lazar Prodanović, istakao je, da je nephodno 1. jula, kada je planirano obilježavanje stradanja svih Srba sa ovog područja u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i u prethodnim ratovima koji su obilježili 20. vijek, prevazići političke i druge razlike, te odati poštovanje prema žrtvama, na način da se masovno odazovemo ovom događaju.

Predstavnici crkvene parohije, potvrdili su dolazak patrijarha srpskog Porfirija i značajnog broja crkvenih velikodostojnika. Liturgija će se služiti ispred crkve Uspenja presvete Bogorodice u Bratuncu, nakon čega će se organizovati litija do gradskog groblja, gdje će se održati parastos i odati počast nevino stradalim žrtvama.