OPŠTINA BRATUNAC SUFINANSIRA IZDAVANjE SABRANIH DJELA RADOVANA JOVANOVIĆA

Glavna slika

Predstavnici Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Tuzla danas su u Bratuncu razgovarali sa načelnikom opštine Bratunac oko pružanja pomoći pri izdavanju sabranih djela Radovana Jovanovića. Dogovoreno je da će opština pružiti finansijsku podršku pri ediciji djela ovog pisca, ali da će nastojati da i na drugi način pomogne izdavanju 5 planiranih knjiga.

Načelnik opštine Lazar Prodanović iskazao je zadovoljstvo namjerom Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Tuzla da ovjekovječi djela ovog značajnog bratunčanina.

- Veliki broj građana Bratunca ne zna ko je bio Radovan Jovanović. U pitanju je izvrstan pisac, porijeklom iz Tegara. O njegovoj ličnosti je govorio čak i Meša Selimović. Drago nam je što možemo da pomognemo da njegova djela ne padnu u zaborav. Nastojaćemo i na drugi način da omogućimo da ovo ime ubuduće bude poznato svakom stanovniku naše opštine-naveo je Prodanović.

Radovan Jovanović bio je pjesnik, pripovjedač, esejist, prevodilac. Rođen je oko 1896. godine u Tegaram, a umro u Tuzli 1937. godine.

Srednju školu je završio u Tuzli, a istoriju i geografiju studirao u Pragu i Zagrebu. Bio je učesnik pokreta „Mlada Bosna“. Od 1921. do smrti radio je kao profesor gimnazije u Tuzli. Bio je nastavnik pa potom kolega Meši Selimoviću, koji je za njega rekao: „Tih, ozbiljan, bolešljiv, pa ipak uvijek spreman na šalu, obrazovan i kulturan, bio je darovit pjesnik, teško pritisnut provincijom koja mu je jela dušu“. Objavio je dvije zbirke pjesama ("Talas duše i grč tela" i "Modri smeh") sa ukupno 35 pjesama. Objavio je 26 priča i 19 publicističkih radova, napisao je jedan roman, preveo 12 dijela, pokrenuo i vodio časopis za kulturu i umjetnost "Sredina". Bio je saradnik najznačajnijih književnih časopisa i novina u prvoj Jugoslaviji.