U BRATUNCU DANAS OBILjEŽENA GODIŠNjICA STRADANjA SRBA IZ SREDNjEG PODRINjA

Glavna slika

Služenjem parastosa za 3.500 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča, koji su stradali u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, danas je u Bratuncu počelo obilježavanje 29.godišnjice od zločina nad srpskim narodom, koji su počinile muslimanske snage iz Srebrenice. Parastos kod Spomen-krsta na bratunačkom groblju služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje sveštenstva Mitropolije.

-Podrinje je naša strašna tragedija. Srpski narod će svjedočiti istinu da su Srbi stradali u Podrinju, ali da su činili dobro i pored svih nepravdi. Uloga crkve je da sačuva uspomenu na žrtve ovih zločina, istakao je u obraćanju okupljenima mitropolit Hrizostom.

Nakon parastosa brojne delegacije položile su cvijeće i odale počast žrtvama kod Spomen-krsta, koji je podignut u čast svih poginulih Srba iz regije Birač. Parastosu su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, ministar poljoprivrede Boris Pašalić, delegacija Narodne skupštine i srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH. Počast srpskim žrtvama odali su i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, generalni konzul Srbije u Banjaluci Dragan Protić, predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić, poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Milačić, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, te načelnici opština i delegacije organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i veliki broj građana.

Program sjećanja na srpske žrtve nastavljen je obraćanjem zvaničnika na bratunačkom Trgu „Miloša Obilića“, koji su poručili da će istrajati u borbi za istinu o masovnom stradanju Srba na ovim prostorima. To je posebno istakao načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić koji je naglasio da se do sada ćutalo o stradanju 3.500 Srba iz srednjeg Podrinja i Birča.

-Na sve načine pokušavaju da minimiziraju te naše žrtve, koje smo imali u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. To ne smijemo dozvoliti i borićemo se za istinu i pravdu. Istina o srpskim žrtvama biće predstavljena u Sabornom hramu, koji ćemo izgraditi u Bratuncu, poručio je Rankić konstatujući da u srpskom narodu počinje da se budi svijest o značaju istine i pravde, što potvrđuje današnje veliko prisustvo građana na godišnjici obilježavanja stradanja Srba u Bratuncu.

Prisustvujući pomenu stradalim Srbima iz srednjeg Podrinja, premijer Republike Srpske Radovan Višković je ukazao na činjenicu da je stradanje srpskog naroda u Podrinju ostalo nekažnjeno, jer je za 3.500 žrtava presuđena jedna, kako je istakao, sramotna i ponižavajuća presuda.

-Zakoljete dijete od 12 godina i za to budete osuđeni na 10 godina zatvora. To je malo i za saobraćajnu nesreću, rekao je Višković ukazujući na činjenicu da su Srbi osuđivani i na doživotne kazne zatvora.

Premijer Republike Srpske ocijenio je da se sve nastoji podrediti 11.julu 1995. godine i stradanju Bošnjaka na ovim prostorima. Na stradanje Srba na ovim prostorima podsjetila je i predsjednica Skupštine Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Radojka Filipović koja je navela nekoliko porodica iz bratunačkih sela u kojima je ubijeno više članova tokom Drugog svjetskog rata i Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Miodrag Kapor, istakao je u zvaničnom obraćanju da je obaveza da se na sve strane govori istina šta se zaista desilo 90-tih godina prošlog vijeka u Podrinju.

-Kroz vijekove su nastojali da nam slome tu kičmu-rijeka Drina koja spaja jedan narod, da nam zatru sjeme i vjeru u život u Podrinju. Smetala je snaga srpskog naroda svim dušmanima. Naša obaveza je da sjećanja i njegovanje tradicije prenesemo našim mladima i da se buduća pokoljenja, kao što se mi sjećamo Svetog Cara Lazara, Miloša Obilića i drugih mučenika, sjećaju i svih mučenika koji su dali živote da bi Republika Srpska postojala i zajedno sa Republikom Srbijom svakog dana bila jača, bolja i snažnija, poručio je Kapor.

Parastosu srpskim žrtvama u Bratuncu prisustvovao je i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić koji je u izjavi novinarima istakao da Srbi moraju njegovati sjećanje na svoje žrtve, koje svijet pokušava da ponizi i zaboravi. Obilježavanje 29 godina od stradanja Srba iz srednjeg Podrinja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.