U BRATUNCU ODRŽANA PROMOCIJA KNjIGE “NIČIJI VOJNICI”

Glavna slika

Promocija knjige “Ničiji vojnici”, autora Željka Pantelića, preživjelog pripadnika JNA koji je teško ranjen 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, održana je danas u Domu kulture u Bratuncu.

To je knjiga o početku rata u BiH, sa detaljnim opisom zločina u slučaju ‘Dobrovoljačka’, sa posebnim osvrtom na odgovornost vojnog i političkog vrha tadašnje SFRJ.

Istovremeno, to je autobiografska priča autora, oficira tadašnje JNA i učesnika tih dešavanja, o 65. Zaštitnom motorizovanom puku.

Autor knjige, gospodin Pantelić istakao je da postoje prijedlozi o uvođenju ove knjige u redovnu školsku nastavu. On smatra da je ova knjiga veoma važna za naša pokoljenja, jer su u njoj prikupljene istinite činjenice koje se još uvijek čuvaju od javnosti.

-Ono što izdvaja ovu knjigu je taj istorijatski dio. U tom istorijatskom dijelu dao sam odgovore na pitanja o tome ko je započeo rat. Bitno je da se ta istina za koju imamo dokaze prenosi. Sa muslimanske strane u zadnje vrijeme imamo sve više primjera zveckanja oružjem. Oni uče svoja pokoljenja nekim bajkama i stalno snimaju neke filmove o tome. To je jedan primjer koliko se te bajke koriste u političke svrhe i meni na društvenim mrežama najviše prijete generacije koje su se nekim lutkama i šerpicama igrali tokom rata. Ja neću odustati od ove istine, jer ona mora da se čuje, to što se nekim generacijama ovo ne sviđa, to je već druga stvar, poručio je Pantelić.

On je naveo da je 2018. godine upoznao Milorada Kojića, direktora Centra za istraživanje ratnog zločina Republike Srpske i da su dogovorili da dobije dozvole za pristup dokumentaciji koju su oni imali.

-Nakon pristupa dokumentaciji, knjiga je postala najdetaljnija u opisu navedenog zločina, a dio toga nisam ni ja znao, iako sam bio učesnik dešavanja, dodao je Pantelić.

Prema njegovim riječima, u Srbiji se svake godine sve manje govori o zločinima u Dobrovoljačkoj u vrijeme kada se obilježavaju godišnjice.

-Svake godine to bude u jednoj ili nijednoj rečenici, a ove godine ne sjećam se da je neko pominjao komemoraciju u Sarajevu. Zašto je to tako ne znam. Sama promocija knjige ide bolje u Republici Srpskoj nego u Srbiji, kao što je bio slučaj i sa izdavaštvom, izjavio je Pantelić.

On je istakao da je sadržaj knjige 100 odsto tačan i za dio koji nije mogao da “sravni” naznačio je da nije mogao pronaći podatke.

Na kraju promocije knjige u znak zahvalnosti načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić uručio je poklone gospodinu Panteliću i predsjedniku udruženja 65. Zaštitni motorizovani puk GSVRS, Zoranu Benaku.

Organizatori promocije knjige u Bratuncu su načelnici opština Bratunac i Srebrenica, te udruženje 65. Zaštitni motorizovani puk GSVRS.