Историја Братунца

РАНИ ИСТОРИЈАТ

Као насеље на путу између Босне и Србије, Братунац се први пут помиње 1381.године. Тада је имао неколико кућа и 30 становника. Тек 1927.године добија статус општине и бива уврштен у списак мјеста која треба прогласити за варошице.

У дубровачком архиву постоји документ од 4.новембра 1381.године у коме се каже да поред Црнче постоји прелаз на Дрини по имену Братано (Пропе Церца пирагио де Братано). У турском попису становништва из 1513.године Братунац се помиње као село Братина у нахији Будимир ( касније ће то постати Лудмер) у зворничком санџаку.

БЛИСКА ИСТОРИЈА

Под данашњим именом Братунац се први пут помиње 1891.г.у запису једног археолога. Почетак организованог откупа дувана у Братунцу 1886.године означава почетак економског развоја, чему је допринијела и изградња објекта за откуп и сезонску прераду дувана 1911.године. Изградња моста на ријеци Дрини 1926.године од капиталног је значаја као наговјештај нове епохе за град Братунац и његову околину.

САВРЕМЕНО ДОБА

Након тешког времена обнове након Одбрамбено-отаџбинског рата 1992-1995 године,опет се судбина Братунца везује за мостове. Изградњом моста Братољуб, те индустријске и бесцаринске зоне у његовој непосредној близини, као и путне инфраструктуре којом се Братунац повезује са централном Србијом, очекује се и снажан развој привреде, пољопривреде и туризма. Изградњом Саборног спомен-храма у самом центру града Братунац добија и свој духовни центар који ће објединити прошлости садашњост, али и дати путоказ за будућност нашег народа.